Geef goesting aan je nieuwe mensen

Vrijwilligers die voor het eerst binnenkomen in je organisatie zijn van groot belang voor je werking. Het zijn potentiële vrijwilligers die nieuwe energie kunnen binnenbrengen én het zijn ook ‘passanten’ die zullen vertellen hoe het is geweest.

We markeren deze binnenkomers best met fluo (denkbeeldig uiteraard!). Wat in fluo staat, valt immers op én het krijgt onze volle belangstelling. We geven onze volledige aandacht bij het eerste contact zodat de mogelijke vrijwilliger zich goed voelt bij ons.  Met de 5 tips van Hitch zit je meteen goed.

Image
Geschreven door Joline Willaert
Leestijd: 1 minuten

Volg onze 5 tips voor meer goesting, beleving en fun

1. Laat mensen doen wat ze graag doen 

 Bepaal niet voor de vrijwilliger wat hij/zij doet. Maak een waaier van wat er allemaal kan gebeuren en geef de vrijwilliger keuzevrijheid. 

2. Laat mensen pas vertrekken na een persoonlijke 'merci' 

 Zorg ervoor dat occasionele vrijwilligers zin hebben om terug te komen. Hen persoonlijk waarderen voor hun bijdrage toont dat je openstaat voor hun bijdrage. 

3. Vraag niet meteen om vaste vrijwilliger te worden.

Vraag nieuwe mensen niet meteen om vaste vrijwilliger te worden, waardeer dat mensen eenmalig een taak opnemen voor jouw organisatie. 

4. Laat mensen iets doen waarbij ze onmiddellijk hun meerwaarde voelen

Zorg voor een direct zichtbaar effect. " Ik heb mijn steentje bijgedragen" of nog beter "ik heb mee het verschil gemaakt"

5. Sta open voor nieuwe mensen en hun ideeën

Sta open voor ideeën die ze naar voor brengen. Zoek niet enkel handen, luister ook naar de ideeën van occasionele vrijwilligers. Mensen bevragen en beluisteren is de manier om mensen te betrekken.

 

Image